recept: Vali néni legényfogó levese, Kifőzde
Vali néni legényfogó levese
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg csirkemell (vagy csontozott csirkecomb, vagy sertéscomb),
20 dkg csirkemáj (ha valaki nem szereti kihagyható),
20 dkg gomba (konzerv gomba is jó),
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller),
10 dkg zöldborsó (konzerv borsó is jó),
2 db főzőtejszín,
1 db tejföl,
5 dkg zsír,
2 db csirke- vagy erőleves kocka,
1 kávéskanál tárkony,
finomliszt,
1 db tojás,
petrezselyemzöld, zellerzöld, citromlé, kevés pirospaprika, mustár, csípős Piros arany, só, bors, majoránna, őrölt kömény, vegeta, babérlevél



A húst és a májat kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát apró kockákra aprítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, besózzuk.

Kevés zsíron a vöröshagymát kicsit megsózzuk, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, megborsozzuk, és addig pörköljük, amíg a hús kezd kifehéredni. Most keverjük bele a kockára vágott zöldségeket és a gombát, és leégésmentesen pároljuk néhány percig.

Hozzáadjuk a pirospaprikát és a fokhagymát. Egy percnyi kevergetés után felöntjük vízzel. Mustárt (kb. egy evőkanálnyi), majoránnát, kevés őrölt köményt, és pici csípős pirosaranyat adunk hozzá.

Ha felforrt, beletesszük a két leveskockát és a vegetát (egy evőkanál), és kettő darab babérlevelet. Pici citromlével ízesítjük. Az összekötözött zöldségzöldeket is most kell beletenni. Ezután lefedjük, és kis tűzön főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak (kb. egy óra).

A kockára vágott májat az utolsó tíz percben kell beletenni, ilyenkor kell az apróra morzsolt tárkonyt is hozzáadni. A két darab főzőtejszínt és az egy tejfölt egy kanál liszttel csomómentesen kikeverjük és behabarjuk az ételt. 

Egy tojásból (egy csipet só) és lisztből kikeverve, híg (csurgatható, szaggatható) tésztát készítünk, és kis darabokban beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.

Kevés forrás után (kb. tíz-tizenöt perc) az étel elkészült.

Ízlés szerint citromlével, csípős paprikával még tovább bolondítható.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: Papa legényfogó levese
 Tápéi legényfogó leves
 Legényfogó káposztaleves
 Szoljanka
 Tárkonyos pulykaraguleves

Forrás: Vali néni receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.12.29. Utoljára frissítve: 2012.12.29.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 09:39:55 - 1.29)
Hozzászólások:

Sancho (2012-12-30 06:59:00):
Na, ez meglesz, csak egy darab kacsából! Korhelyleves helyett! Üdv mindenkinek!

Megjegyzés a recepthez